Staza prolazi kroz predele Ravnog Kopaonika i delom kroz dva prirodna rezervata Suvo Rudište i Duboka. Stazom se stiže do grebena Nebeske stolice (1913 mnv), koji se nalazi južno od Pančićevog vrha . Po samom grebenu nalaze se skupine stena sa kojih se pružaju vidici na okolne planine, vrhove i živopisna sela. Grebenu po kome je kasnije i čitavo brdo je dobilo naziv, dao je ime srpski vojskovođa Živojin Mišić koji je ovu lepotu posmatrao iz Belog brda što ga je podsetilo, na stolice na kojima bogovi sede. Na ovom mestu se i nebo odmara! Malo li je!

Po lepom i vedrom danu sa grebena se mogu videti Komovi, Durmitor, Bjelasica, Šar-planina i Korab. Ova staza nas preko talasastog grebena obraslog travom, niskom klekom i borovnicom vodi do arheološkog nalazišta Crkvine gde se nalaze ostaci ranohrišćanske bazilike za koju se kaže da potiče iz petog veka. Tu je prilikom iskopavanja pronađen novac iz vremena Dioklecijana i Konstantina što svedoči i o prisustvu Rimljana na ovim prostorima.

Na ovoj platformi Crkvine svetog Prokopija stanovnici okolnih sela se svake godine okupljaju radi molitve i slave ovog sveca , poznatog u narodu kao zaštitnika rudara.

Greben je prirodno stanište kopaoničke čuvarkuće i kopaoničke ljubičice kao i retke vrste ptice ušate ševe. Sa grebena se jasno mogu videti ostaci nekadašnjeg rudarenja, na brdima ispod gde se vide rupe“bunarskog tipa“ iz kojih su Sasi vadili rudu gvožđa što svedoči da je Kopaonik nekada bio velika rudna oblast.

Zbog velike razuđenosti reljefa postoje idealni uslovi za paraglajding.

Download

*Napomena: Autonomna pokrajna Kosovo i Metohija na karti je obeležena isprekidanom linijom i imenovana kao Kosovo.

*Note: The Autonomous Province of Kosovo and Metohija is marked on the map with a dashed line and named as Kosovo.

Preuzmite ovu stazu

Fotografije sa ove pešačke staze