Народно светилиште Копаоника, чудотворни извор сакривен у врлетима Брзећке реке.

Метође је природни резерват у оквиру НП Копаоник , карактеристичан је по шест фитоценолошких различитих смрчевих и букових заједница као и по великом броју ретких и реликтних биљних врста.

До Метођа се може стићи у два правца, идући асфалтним путем ка Брусу све до капије, односно улаза у резерват и даље обележеном стазом до светилишта или идући од центра насеља Конаци смучарским стазама Карамана, Кнежевих бара и Гвоздца стиже се право у резерват до мостића где се убрзо долази до гејзира хладне воде, чији млаз достиже висину око 5 метара. Даље идући обележеном стазом низ поток наилази се на напуштено, средњевековно рударско окно из кога тече питка вода. Трећег јула сваке године, почев о 1504.године, слави се као рударска копаоничка слава. Турци су 3.јула 1504.године ( Св. Метођије), натерали рударе да сиђу у рудник и да копају руду. Настало је велико невреме са громовима који су запалили рудник и том приликом су настрадали рудари.

Поред пута су предвиђена места за одмор, клупе и столови где можете уживати у погледу и чистом ваздуху.

Прелази се преко мостића на Брзећкој реци и улази у густу четинарско- букову шуму одакле се за 20-25 минута стиже до светилишта.

Метође је народно светилиште које је посећивао свети Методије, где је медитирао и преписивао свете књиге. Неприступачност овог простора уноси мир у сваког посетиоца. Простор је заправо пространа подкапина испод стеновитог масива од петнаестак метара висине. У самом углу пећине избија вода којој се приписују лековита својства.

Download file: Pesacka staza METODJE -- NP Kopaonik.gpx

*Напомена: Аутономна покрајна Косово и Метохија на карти је обележена испрекиданом линијом и именована као Косово.

*Note: The Autonomous Province of Kosovo and Metohija is marked on the map with a dashed line and named as Kosovo.

Фотографије са ове пешачке стазе