Предео око Маркових стена и Самоковске реке обухвата разноврсне и интересантне заједнице смрче са маховином, киселицом и друге вегетације, као тресаве – непосредно поред Самоковске реке. Пролази се кроз природни резерват Самоковска река, поред гранитних стена, геоморфолошких споменика: Сувог јелака (1622мнм) и Маркових стена (1721мнм).

Полазак на ову туру је из центра насеља Конаци “Сунчани врхови”, поред пакинга узбрдо степеницама па маркираном стазом поред малог излетишта низбрдо кроз густу четинарску шуму.

Лаганом шетњом по равном терену стиже се до скупине стена, специфичног облика и положаја, високих и до десетак метара. Стене су по пореклу гранодиорити зрнасте структуре. Степеницама се можете попети на врх одакле се пружа поглед на читав Равни Копаоник. Око стенске скупине се налазе места за одмор, клупе и столови где можете уживати у зеленилу и чистом ваздуху.

Повратак са Маркових стена је обележеном стазом у правцу југа, кроз четинарску шуму кренути поред дечјег одмаралишта „Крагујевац“ и доћи до паркинга испред центра насеља конаци „Сунчани врхови“.

Download